Koersballen zoekt nieuwe leden


In gesprek met Ben van der Meij en Peter Vriend organisators.

Ben en Peter koersballen


Op mijn vraag wat Koersbal voor een spel is, vertelt Ben van der Meij dat koersbal een afgeleide sport is van Jeu de Boules en Bowls. De baan is korter dan bij Bowls en de ballen zijn ook niet zo zwaar.
Daarom is deze sport uitermate geschikt om tot op hoge leeftijd deze sport te beoefenen. Ook wordt deze sport altijd binnen gespeeld op een speciale mat.
Een ander verschil is dat je bij Jeu de Boules je de de bal werpt en bij koersbal rolt.


Peter Vriend laat mij de gele en zwarte ballen zien waar mee gespeeld wordt, inderdaad ze zijn echt niet zwaar en lijken op het oog rond, maar de bal heeft 2 iets vlakke kanten en is aan 1 kant iets zwaarder zodat de bal met effect kan rollen. Ze laten mij zien wat voor een effect dat heeft, de bal rolt met een mooi boogje rustig over de mat.
Hoe wordt de sport beoefend vraag ik aan Peter? Je speelt 1 tegen 1, met ieder 4 Bowls (speelballen) en een Jack ( het kleine witte balletje) dat je eerst gooit. Daarna probeer je met de Bowl zo dicht mogelijk bij de jack te komen, maar je tegenstander kan ( net als bij Jeu de Boules) je bal weg ketsen. Er staan ook lijnen op de speelmat en die bepalen mede de puntentelling.
Na een paar verwoede pogingen van mij, je rolt de bal nl al gauw veel te hard, krijg ik mijn bowl ook richting de Jack met een mooi boogje, helaas wordt ik al snel door Ben weer weggeketst.


Al met al echt leuk om te doen en zeker niet zwaar!


Hoe komt het dan toch dat jullie nieuwe leden zoeken?
Ben van der Meij verteld dat de groep in de loop van de jaren uiteindelijk te klein is geworden om verder te gaan in het nieuwe seizoen. We starten als er minimaal 8 nieuwe leden erbij zijn. Nieuwe leden hoeven absoluut geen ervaring te hebben, we leren graag nieuwe leden de kneepjes. Het gaat vooral om de gezelligheid en het sportief samen zijn! De huidig groep bestaat uit vrouwen en mannen, die het verschrikkelijk jammer vinden dat het koersballen niet meer door gaat..

Dus geef u op liefst voor 25 oktober bij d’Evelaer en wellicht kan er weer vanaf november ieder maandag ochtend van 9.30 uur tot 12.00 uur in een gezellige sfeer met elkaar koersbal gespeelt worden. De kosten zijn 45 euro voor een heel seizoen van november tot mei, en u hoeft geen eigen ballen te kopen voor dit spel, die zijn aanwezig!


U kunt u aanmelden op telefoonnummer 0251-244544 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., graag voor 22 september. Buurtcentrum d’Evelaer, Luttik Cie 35 Heemskerk.
U bent van harte welkom!


Denise Biergans