wat doen we in maart?

Donderdag 28-02-2019 de Lunetten
Vandaag gestart in de tuin van de Lunetten. Met de kinderen boompjes gesnoeid, radijs gezaaid onder glas, graan gezaaid ( dit is eerst 48 uur voor- gekiemd).
 De kinderen hadden in het voorjaar narcissen in de potten geplant die in de hal van de school gezet worden.

Vrijdag 1-3-2019 de Bareel
Met de kinderen schoffelen. Bij de aardbeien vuil verwijderd. In de kas radijs en wortelen gezaaid graan gezaaid ( dit is eerst 48 uur voor- gekiemd).

Donderdag 21-3-2019 de Lunetten
8.30 uur: met 4 kinderen aardappelen gepoot. Onder toezicht van plant- opa Peter de kinderen geheel zelfstandig laten poten.
juf Paulien zaaide met 3 kinderen rode bieten in potjes. Eerst de potjes met aarde gevuld en mooi met de handjes in de aarde 2 zaadjes per potje gedaan. De gezaaide potjes werden in een klein kasje geplaatst. Na het poten en zaaien plantten de kinderen nog wat uitjes. Nog wat spruitjes geplukt en rouw opgegeten de eerste rabarber getrokken en geproefd dat vonden ze wel wat zuur na het planten en zaaien haalden de kinderen de potjes Muscari ‘s (blauwe druifjes) uit de grond en namen ze mee naar huis

Vrijdag 22-3-2019  de Bareel
9.00 uur: De tuin in met kinderen. De nieuwe water pomp in gebruik genomen, we kunnen nu water uit de sloot pompen . Met 3 groepen  (  70 kinderen)  de potjes  Muscari ‘s (blauwe druifjes) uit de grond gehaald. De kinderen namen ze mee naar huis . Grote poten narcissen uit de grond gehaald en in de hal ven de school gezet dat allemaal onder toezicht van 4 plant-opa’s .

Donderdag 28-3-2019 Lunetten Verhalen van een plantopa 
In de school begint de lente te kriebelen. De kinderen hadden er weer zin in. Nog wat aardappelen gepoot, uien geplant, de spruitjes geplukt en rabarber getrokken.
De laatste blauwe druiven (muscaris) uit de tuin gehaald. Kinderen hadden ook blauwe druiven geplant: In houten bakjes met een doorzichtbare zijkant . In de bakjes was de wortelloop van de bolletjes goed te zien.
Juf Paulien vroeg aan de opa’s of wij in het lokaal van de peuters een verhaal wilden doen over de schooltuin, de zaadjes, de plantjes en de beestjes in de grond.
Wij het lokaal in: heel wat zaadjes, uitjes en poot- aardappels laten zien. Ook wat tarwe laten zien en verteld dat “daar “ jullie broodje nou van gemaakt worden”. .We hebben het over mollen, wurmen en torren gehad. We hebben vertelt dat het allemaal hele schone beestjes zijn. ‘ Nee opa, een wurm is vies’ Opa: ‘Nee hoor, een wurm schuurt zijn lijf altijd in het zand dus blijft hij schoon ‘.Kind: ‘ Opa poept de wurm ook in de grond? ‘Opa zegt: ‘ja! Waarop een heel stel peuters roepen: ‘ bah, ik eet nooit meer groeten uit de grond!’
Toen met de peuters de tuin in: spruitjes en rabarber gegeten en wat wurmen gevangen. Niks vies! De wurmen kropen bij de kinderen op hun hand. Maak daar nou eens voorstelling van: twee plant opa’s in de kring bij de peuters. Het was heel leuk!

Vrijdag 29-3-2019 de Bareel Verhalen van een plantopa
Start 9 uur groep 5 met 8 kinderen de tuin. Opa Carel ging aardappels poten, opa Bert zaaide de spinazie met een paar kinderen in de het kasje. Opa Jan begon met de kinderen een insecten hotel te bouwen, dat was een pracht, het hotel was nog niet klaar.
De andere 2 groepen willen ook nog even lekker timmeren. De kinderen worden constant gewisseld zodat ze met alles mee kunnen doen. Na 25 minuten komen er weer 8 nieuwe kinderen uit de groep en gaan het zelfde werk doen dat gebeurd 3 keer. Na het poten en zaaien werd er druk geschoffeld en geharkt.
Opa Kees leidde de juffrouwen uit Bloemendaal rond door de tuin. Er waren veel vragen over indeling en planttijden. Er was veel bewondering voor de tuin er werden veel notities genoteerd